Elin läpi filtterin

1

Viattoman näköinen koski voi nauhurin läpi kuunneltaessa pauhata kuin lentokone tai teollisuuslaitos.

Vietin aikani Kivikoskella tarkkailemalla ympäristöä lähes koko ajan digitaalisen filtterin läpi. Työni Aisti-ryhmän tekniikkavastaavana oli antoisaa, mutta toisinaan myös turhauttavaa. Siinä missä muut ryhmän jäsenet pystyivät avaamaan aistinsa tarkkailtavalle ympäristölle ilman teknisiä apuvälineitä, tuijotin itse kaunista koskimaisemaa ja historiallista pihapiiriä kameran etsimen läpi ja kuuntelin koskien kuohuja ja ympäristön ääniä kuulokkeet päässäni. Kyllähän te tiedätte miltä tuntuu, kun yrittää kuvata kaunista auringonlaskua tai revontulia kameralla ja lopputulos ei vastaakaan verkkokalvoille piirtynyttä muistoa? Koin vastaavia hetkiä jatkuvasti, mutta asialla on myös kääntöpuolensa: oli kyseessä sitten järjestelmäkameran objektiivi tai nauhurin mikrofoni, korostuu lopputuotoksessa asiat, jotka muuten jäisivät huomaamatta. Nauhurin herkkä mikrofoni tallensi ääniä, joihin en muuten olisi kiinnittänyt huomiota, kuten jäkälän rahina jalkojen alla. Jumiuduin myös pitkäksi aikaa kosken liepeille, kun luureista kuuluva ääni muistutti enemmän tehtaan pauhua tai nousevaa lentokonetta kuin pientä koskea, joka avautui silmieni edessä. Digitaalisista apuvälineistä tuli siis aisteilleni kiehtovalla tavalla vääristävä jatkopala, lisättyä todellisuutta.

Nauhoitettavat kohteet olimme ryhmämme kanssa valinneet etukäteen, joten työskentely kohteessa sujui jouhevasti. Olimme valinneet äänityskohteiksemme jollain tavalla Pekka Haloselle tärkeitä paikkoja, joko sellaisia joissa hän oli maalannut tai aikalaiskertomuksista poimittuja kohteita. Tallentaessani äänimaisemia kävi hyvin äkkiä selväksi kosken dominoiva vaikutus. Kosken rannalla pauhu oli korviahuumaavaa, mutta kun liikkui kymmenen metriä sivummalle, jäi vesimassojen mekastus statistin rooliin taka-alalle ja pihapiirin muut äänet kuten lintujen laulu ja koivunlehtien lepatus tuulessa ottivat vallan. Kosken aggressiivisuuteen tottuu, kun alueella viettää aikaa, mutta kun pihasta lähtee patikoimaan esimerkiksi läheiselle Lumminvuorelle tai hieman kauempana sijaitsevaan Liivelahteen, osaa arvostaa taas rauhaa ja hiljaisuutta. Oli kiehtovaa pohtia, miten tämä desibelivaihtelu on vaikuttanut Halosen mielenmaisemaan hänen maalatessaan lähiympäristössä. Olisi myös mielenkiintoista päästä vertailemaan sitä, miten äänimaisema Kivikosken ympäristössä on muuttunut vuosikymmenten saatossa, mutta se ei luonnollisestikaan ole mahdollista vanhojen äänitysten uupuessa.

2

Kosken rannalta poispäin liikkuessa sen aggressiivinen meteli vaimenee ja luonnon muut äänet ottavat vallan.

Nauhoitin äänimaailmaa nauhurin surround-toiminnolla, jolloin laitteen mikrofonit tallentavat lähes 360 asteen säteellä. Siitä huolimatta mikrofonia lähimpänä olevat äänilähteet tallentuvat korostuneen tarkasti ja taustalla olevat äänet huomattavasti vaimeampina. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon ääntä blokkaavat kohteet kuten nauhurin jatkeena olevan äänittäjän ruumis. Omasta kehosta oli myös hyötyä nauhoituksia tehdessä, sillä unohdin ottaa matkaan yhden kenttänauhoitusten kannalta olennaisen apuvälineen – tuulisuojan. Vaikka olisi hienoa tallentaa tuulen jylhää huminaa, ei tuuli ole varsinaisesti hyväää pataa mikrofonien kanssa: se lyö herkän mikrofonin tasot punaiselle ja lopputuloksena on epämiellyttävän kuuloista digitaalista säröytymistä. Tuulisuojan virkaa Kivikoskella toimittivatkin itseni lisäksi onnistuneesti vanhat villasukat, jotka olin onneksi muistanut ottaa matkaan ihan senkin takia, että yöpyminen vanhan sahan vintillä olisi muuten ollut vieläkin koleampaa.

Mielenkiintoinen huomio digifiltterin läpi ympäristöä tarkkaillessa oli myös äänimaailmaan tapahtunut täydellinen uppoutuminen. Kun päässä on vastamelukuulokkeet, ei luureihin tule mitään muuta kuin mikrofonin poimimat äänet. Vietinkin pitkiä aikoja kävelemällä ympäri pihapiiriä kuunnellen tähän digi-aistiin turvautuen, nauhoittamatta mitään. Etsin kiehtovia äänilähteitä käyttämällä nauhuria kuten metallinpaljastinta. Arkeologisten aarteiden sijaan etsin tallennettavia ääniä kohdistamalla nauhuria eri ilmansuuntiin. Korvan harjaantuessa tähän hieman luonnottoman tuntuiseen äänimaisemaan pystyin löytämään ”pienoismaailmoja” lähiympäristön sisältä, kuten sahan rakenteiden alla solisevan pienen puron, joka oli kuin Kivikosken miniatyyri.

File 5.7.2016 11.49.41

Tallennusvälineistöä: järkkäri, kuulokkeet ja nauhuri villasukkatuulisuojineen.

Nauhoitusten jälkikäsittelyn pyrin jättämään minimiin, koska halusin nauhurin tallentaman maailman välittyvän kuulijalle niin autenttisena kuin mahdollista. Tätä prosessia voisi verrata valokuvaukseen, jossa pyritään pitämään kuvan sävyt ja tasot kuvaushetkeä vastaavana sen sijaan, että kuvaa muokattaisiin Photoshopilla korostaen tiettyjä sävyjä ja laskemalla toisia ”paremman” lopputuloksen aikaansaamiseksi. Kajosinkin siis ainoastaan nauhoitusten pituuteen, jonka lisäksi säädin joidenkin äänitysten voimakkuutta, jos äänitystasot olivat olleet liian voimakkaat tai hiljaiset verrattuna muihin nauhoituksiin.

Ryhmämme tulokset on tallennettu äänikarttaan, jota pääse tarkastelemaan tästä linkistä. Äänikartassa on paikkatietomerkittyjä ”nuppineuloja” eli tageja, joita klikkaamalla pääsee kuuntelemaan kyseisen paikan äänimaisemaa sekä lukemaan ryhmämme havaintoja kohteesta. Kivikoski Soundmap ei ole äänikartta sanan varsinaisessa merkityksessä, koska halusimme liittää äänen lisäksi tageihin myös visuaalista materiaalia kuten kuvia ja videoita. Olisikin varmaan selkeämpää puhua multimediakartasta. Suosittelen vahvasti kuulokkeiden käyttöä karttaan tutustuessa, koska se takaa kaikista autenttisimman kuuntelukokemuksen. Silmien sulkemisestakaan ei varmasti ole haittaa, kartan ääniä kuunnellessa tai luonnon helmassa oleillessa.

Teksti, kuvat ja äänikartta: Antti Makkonen

Paikan päällä havainnoiden

Ensimmäisessä kirjoituksessani vaelsin Halosenniemen maisemissa, toisessa suuntasin kohti Kivikoskea. Siellä halusin selvittää, matkustivatko puutarhanhoitoon liittyvät ajatukset kesäasukkaiden mukana Kivikoskelle. Tässä viimeisessä tarinassa kuvaan puutarha- ja viljelytoiminnan jälkien havainnointia maisemasta. Omavaraisuus oli Pekka Halosen ja lasten aikaan kesäasukkaille tärkeää, ja luonto olikin runsas: mustikkaa metsistä, kalaa ja rapuja koskesta kunnes sen tyhjensi rapurutto, ihmisen tuoma. Myllystä saatiin jauhoja, mylläriltä tuoretta leipää, maitoa lähiseuduilta. Mutta viljeltiinkö siellä?

Käytetty 3.7. (3)

Vaahtera saattaa tulevaisuudessa vallata Alatalon pihapiiristä alaa muiden puiden kustannuksella.

Alatalon pihassa

Alatalon edustalla kasvaa saniaisten ohella iäkkäitä koristepensaita, jotka todennäköisesti ovat samoja kuin vuoden 1929 valokuvassa, ja on varsin luultavaa, että ne ovat jo Pekka Halosen ajalta. Samaisessa kuvassa kuistia kiertävä köynnös on kadonnut tai hävitetty, ja ratkaisu on voinut olla rakennusta suojaava. Harvoja koristekasveja lukuun ottamatta muuta puutarhanhoitoon viittaavaa ei vanhoissa valokuvassa näy.

Maisemanhoitosuunnitelma mainitsee vanhoina maiseman muokkaajina metsälaidunnuksen ja pienimuotoisen kasviviljelyn hieman ylempänä rinteillä, ei juuri koskaan aivan järven rannassa. Jukka Salo tiivistää viljelyn mahdottomuuden yhteen sanaan: kylmyys. Istumme Alatalon portailla ja hänen katseensa suuntautuu entisen torpan pihapiiriin. Notkelmassa on kylmä, jopa nyt auringonpaisteessa. Kivikoski huokuu armotonta koleutta. Kuusten varjot huojuvat molemmin puolin – ja silloinkin, kun kuusia oli vähemmän, varjon loi väistämättä vuori.

Notkelmassa on ehkä ollut meijeri tai separaattori: kivineliö erottuu maassa jälleen, kun lautatapulit on päältä purettu vuosia sitten. Maidon käsittelyyn kylmä paikka olisikin ollut hyvä. Nyt notkelmaa asuttavat rentukat, ruttojuuret, saniaiset, kortteet ja horsmat. Pari lupiiniakin puskee ilmoille. Kulttuuri-etuliitteen näistä kasveista saavat ainakin ruttojuuri ja lupiini. Elävän materiaalin, kasvien tai eläinten, kanssa kysymys “alkuperäisyydestä” on eettinen.

Puutarhaa on aina yritetty, muistelee Leena Untamo aitan kuistilla istuen. Mutta kivikko, ja myyrät… Kaikkinainen viljely on Alatalon pihapiirissä luonnonolosuhteista johtuen hankalaa, mutta jokin kumma saa ihmisen yrittämään uudelleen ja uudelleen, kylmyydestä, myyristä tai kivikosta huolimatta. Aitan takana oli perunapellon paikka. Mustavalkoisessa kuvassa vuodelta 1936 aitan kuisti on lähes kokonaan köynnösten ja pihlajan peittämä, ja aitan edustalla hahmottuu kurjenmiekkaa ja muita koristekasveja. Leena Untamo muistelee, kuinka varsinkin 1950-luvulla tädit toivat kukkia Halosenniemestä. Nyt jälleen uudelleen laitetut kivikkopuutarhat kiipeilevät kohti aittaa. Pihapiirin puoleisella seinustalla metsän kasvit ja pensaat sekoittuvat sulassa sovussa juhannusruusuihin ja marjapensaisiin.

Lämmintä rinnettä ylös kavutessa vastaantulijalle nyökkäävät valtavat pihlajat. Pekka Halonen tunsi sisuksissaan pihlajan pyhyyden ja ikiaikaiset merkitykset. Siellä missä Leena Untamo muistaa vasikka-aitauksen olleen, on toinen kivikehä, toisen kadonneen rakennuksen jäänteet. Niiden nurkasta kohoaa pihlaja, neljä paksua haaraa, paksuimman ympärysmitta hakee viidettäkymmenettä senttiä. Silti se on rakennelmaa nuorempi. Toinen, valtava pihlaja kurkistaa myllytuvan vilja-aitan takaa. Pihlajien iän tarkka määrittäminen voisi kertoa paljon menneestä.

Vaan onko tulevaisuuden valtiaslaji vaahtera? Virkeitä puutaimia on hajallaan ympäri raunioita. Lämmin ylärinne sopii niille. Kun pihalla juoksennelleet lapset ovat aikuisia, onko heille Kivikosken syysmaisema jo vaahterankeltainen vai edelleen pihlajanmarjojen punaiseksi täplittämä?

Käytetty 3.7.

Kivikosken toisella puolella kohoava vuori kuusineen on aina varjostanut pihapiiriä tehden siitä kolean.

Myllytuvan taistelu puiden kanssa

Myllytuvan pihassa on lämmintä, tällä maisemalla on monipuoliset kasvot. Anna Seppo kertoo vaikeasta päätöksestä: pihasta kaadettiin kahdeksankymmenen vuoden ikäinen koivu. Päätös tuntuu silti oikealta, koivu oli laho, ja nyt pihan siemenpankista saattaa nousta esiin iloisia yllätyksiä. Paikalla jo oleva kasvillisuus on huokaissut helpotuksesta mahtikoivun kaaduttua, kun valoa, vettä ja ravinteita riittää muillekin. Kuistin korjaus myllää maata, pian pihapiiri pääsee heräilemään toden teolla uuteen aikaan.

Pihan kasvillisuus elää, kuten se on elänyt kaikkien asukkaidensa myötä. Anna Sepon sukulainen taitaa perinnekasvit, ja pihasta todennäköisesti sekä pelastuu että sinne siirtyy yhä uusia aarteita. Tulevaisuudessa jotkut niistä ihastuttavat, jotkut harmittavat. Nyt kullerot, juhannusruusut, alppiruusutkin vuorottelevat tienvierellä, ja sormustinkukka kiipeilee luonnonkukkien kanssa ylös kivikkoa.

Vuoden 1929 valokuvassa koivu on vielä nuori, mutta vahvassa kasvussa. Sen lähellä kasvanut salava (?) on todennäköisesti piankin hävinnyt kamppailun. Muutoin pihan kasvillisuus näyttää olevan ajalle tyypillistä koristepensasta ja -kasvillisuutta. Vuoden 1936 kuva on mustavalkoisenakin melkoinen aarre: se paljastaa, että koivuja onkin ollut kaksi. Se kertoo salavan menettäneet taistelun, ja lisäksi se näyttää monimuotoisen kasvillisuuden, huolella hoidetut koristekasvit kuten muodikkaan kultapallon, ja herkullisten hyötykasvien rivistön, tilli kruununaan. Ehkä tuon kasvin edeltäjästä myllärin perhe taittoi Halosille oksan perunoiden päälle laitettavaksi.

Käytetty 3.7. (2)

Kuinka paljon ihminen voi ja saa vaikuttaa kulttuurimaisemaan? Trombi ei välttämättä ole ystävällisin metsänhoitaja.

Loppupohdintoja

Näkeekö tuleva Kivikoski metsän kuusilta? Metsänhoitajana trombi on tehokas mutta arvaamaton. Viimeisin kunnon myrsky kaatoi järeitä kuusia koskeen niiden suojellusta statuksesta välittämättä, ja sieltä niitä sitten vaivalla raivattiin. Myllytuvan piiristä kaadettiin kaksi rakennusten tuntumassa sijainnutta, mutta Alatalon ja sen aitan takana kohoaa edelleen korkea rivi. Kuuset voivat olla rakennuksille uhka, eikä kuusikysymys ole edes luonnonsuojelullisesti ongelmaton: ne varjostavat tervaleppiä, jotka näissä maisemissa ovat harvinaisempia kuin kuuset. Tervalepät tarjoavat suojaa yhä harvinaistuville järvitaimenille, niille joita Pekka Halosen aikana forelleiksi kutsuttiin. Maisema- ja arkeologiaryhmän yhteisenä pohdintona päädyimme siihen, että myös ihmisprosesseille olisi suotava mahdollisuus, kaikki ihmisen toiminta ei ole haitallista puuttumista.

Pekka Halosen aikana Kivikoski oli toisaalta kaukana kaikesta, toisaalta se oli jo vahvasti kulttuurimaisemaa, ja hän itse loi uutta kulttuurista todellisuutta ja tulkintaa. Monet ajan taiteilijoista elivät ikään kuin kahdessa maailmassa: Pariisin ja suuren maailman salongit käyneet, ajan suuntauksista tietoiset kokijat ja näkijät kaipasivat aikaa ennen sanomalehtiä, pärisevää puhelinta, moottoriliikennettä. Pakonopeus on nopeus, jonka kappale tarvitsee poistuakseen toisen kappaleen painovoimakentästä…

Lähtökohtamme oli Pekka Halosen Kivikoski, mutta ympäristöllis-maisemallis-arkeologinen lähestymistapa käänsi ryhmämme katseen Kivikosken kuohuista pihapiiriin, eikä pelkästään Alatalon ja aitan pihapiiriin vaan myös myllytuvan pihapiiriin, ja koko tälle alueelle johtaviin reitteihin. Tämä iloinen nyrjähdys, 180 asteen käännös, tapahtui tutkimusretkemme aikana yhä uudelleen ja uudelleen. Kun käänsimme selän maineikkaille kohteille saavutimme jotain muuta. Tavoitimme aikaa, ihmisiä, yhteisöjä.

Teksti: Mia Kunnaskari
Kuvat: Laura Kuivalahti

 

Lähteet

Hautamäki, Ranja: Portti puutarhaan: historiallisten puutarhojen inventointiopas. Museovirasto, 2000.

Luppi, Päivi. Puutarha-arkeologia Suomessa. Teoksessa Häyrynen, Maunu (toim.): Hortus Fennicus. Viherympäristöliitto, 2011

Maaranen, Päivi: Arkeologinen inventointi ja ajoittaminen. Esitelmä, Arkeologipäivät 2001.

Rantanen, Paula: Koskien kuohuissa, kallioiden kupeessa – Arvajanreitin maisemanhoitosuunnitelma. Mahdollisuutena maisema, MAMA -hanke, 2013.

Salo, Jukka. Haastattelu 19.5.2016

Seppo, Anna. Haastattelu 19.5.2016

Untamo, Leena. Haastattelu 20.5.2016