Aistiseikkailu Isojärvellä

Aistiryhmän tutkimuksen tarkoituksena oli inventoida aistikokemuksia Isojärven kansallispuiston alueeseen kuuluvalla Heretyn ja Lortikan välisellä luontopolulla kuvaten, äänittäen ja muistiinpanoja tehden. Heretyn ja Lortikan välinen polku valikoitui tutkimuskohteeksi sen monipuolisen luonnon, rikkaan historian sekä sopivan pituuden vuoksi.  Näköaistimusten dokumentoimiseen tarvitsimme kameroita ja kamerakännyköitä, kuuloaistimukset tallennettiin nauhurille. Mukana kulkeneet muistiinpanovälineet helpottivat kaikkien aistien dokumentoimista. Tavoitteena oli tallentaa kokonaisvaltainen aistikokemus Heretyn ja Lortikan välisestä polusta huomioiden kaikki aistikokemukset osana isompaa kokonaisuutta.

20170511_123707 (3)

Aisti-inventoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa käytimme Aalto-yliopiston Aistikävely-menetelmää, jonka avulla tutkitaan erilaisia havaitsemisen tapoja. Purimme aistimuksemme inventointikävelyn jälkeen ryhmäkeskustelun avulla, joka nauhoitettiin. Ennen polulle lähtöä hiljennyimme ja viritimme aistimme vastaanottamaan kuulo-, näkö- ja tuntoaisteja. Etenimme polulla rauhallisesti ja pidimme välillä aistipysähdyksiä erityisen sykähdyttäviin paikkoihin saapuessamme. Heretyn ja Lortikan välinen polku osoittautui erinomaiseksi aisti-inventointikohteeksi sen jatkuvasti vaihtelevan ja monipuolisen ympäristön ansiosta.

20170511_131419 (2)

Miia tunnustelee poskellaan kiven pinnan lämpötilaa ja karheutta.

Välillä kuljimme aurinkoisella, kuivalla ja jäkälän peittämällä kalliomaalla, kun yhtäkkiä saavuimme soiseen, puroja täynnä olevaan laaksoon hetkellisen lumimyrskyn piiskatessa kasvojamme. Sää todella antoi oman mausteensa aistikokemukseen ja hyvä niin. Koko polulla kulkemisen ajan minulla oli rauhallinen ja kokonaisvaltaisen hyvä olo. Arjen murheet unohtuivat ja tuli tunne, ettei haluaisi olla nyt missään muualla kuin juuri täällä.

20170511_132356 (2)

Puiden välistä välkkyvä kirkas kevätaurinko, vehreän sammalmeren peittämä maa, rakeiden kaunis ropina kuivien lehtien päällä ja purojen liplatus – siitä oli oma aistikokemukseni Isojärvellä tehty.

20170511_130350 (2)

 

Teksti ja kuvat: Alisa Murtolahti

 

 

Jätä kommentti